top of page

Art & Craft Group

Public·62 members
Robert Green
Robert Green

Dva Prsta


The album opens with "Zauvek" (Forever), a "quirky rap song with a progressive flow". It is followed by the lead single "Behute", which combines sevdah and flamenco and features acoustic guitars, "emotional" vocals, rhythmic handclaps and brass instruments. The title of the song comes from a Turkish word used colloquially in the Western Balkans, meaning "stupor", "inebriation" or "ecstasy".[12] "Saten" (Satin) is a synth-heavy track inspired by the 1980s music. The R&B track "Beli svemir" (White Universe) was compared to the singer's previous album, while the third single "Dva prsta" (Two Fingers) embraces the sound of reggaeton. "Mesečina i ja" (Moonlight and I) and "Level" are dance-pop tracks, and the former is followed by the ballad "Jadnaja" (portmanteau of jadna ja, meaning "poor me"), which served as the second single. "Jug" (South) and "Maria Magdalena" (Mary Magdalene) feature the sounds of drill and trap, over which the artist lays vocal inflections reminiscent of Young Thug. The dance track "Noćne životinje" (Nocturnal Animals) features distorted, "robotic" vocals and a repetitive hook, aiming to imitate the "altered state of consciousness" in the club. The ballad "Kad će doći red" (When Will It Be [My] Turn) incorporates the flamenco sound and handclaps even more prominently than "Behute". The avant-garde, self-titled track "Senida" blends drum and bass production with folk music harmonies and traditional women's choir vocals, leading to comparisons with Eurovision entries. "Femme fatale" is reminiscent of Bond themes, while the closing track "Soba 2" (Bedroom, Pt. 2) is a direct sequel to the artist's previous album's opening track "Soba" (Bedroom). It is a ballad that discards electronic beats and percussion in favour of a guitar, synthesizers and heavy Auto-Tune.[1][13][14]
Dva PrstaThe third single from Za Tebe, titled "Dva prsta", was released on 2 November 2022. The music video, which was also directed by Ljubba, displays scenes of a traditional Balkan wedding with Senidah portraying a bride participating in traditional male customs, an implication that the artist married herself. The video also features references to virginity tests, which were interpreted by B92 as the artist empowering women against degrading traditions.[21][22][23] "Dva prsta" debuted and peaked at number 12 on Billboard Croatia Songs.[24]


Tijekom Drugog svjetskog rata gestu je popularizirao britanski premijer Winston Churchill kao simbol pobjede i slobode. Tijekom Velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH znak je bio popularan kod hrvatskih i bosanskih vojnika, a srpski su vojnici rabili pozdrav s tri prsta.


Simbol L prihvaćen je veoma brzo širom Crne Gore, a kao kontru, vladajuća DPS koju godinu kasnije lansirala je podignuti palac (isti onaj koji je podizan na nedavnim izborima za Glavni grad). No, taj znak kod članstva DPS-a nikada nije zaživio, a crnogorski dio glasača DPS-a već 15-16 godina podiže liberalna dva prsta.


Znak ?simbolizuje borbu za pravo, čast i slobodu Crne Gore, mada ga već godinama zloupotrebljavaju potencijalni uhljebi koji su se nudili bivšoj vlasti. Ipak, dio funkcionera DPS-a nikada nije simpatisao one koji podižu dva prsta.


Ove pokrete možete da koristite na ekranu osetljivom na dodir Windows 11 uređaja. Da biste uključili pokrete dodirom, izaberite stavku Start> Postavke > Bluetooth & uređaji> Dodir > Pokreti dodirom sa tri i četiri prsta i uverite se da je uključen.


Da biste promenili podrazumevane pokrete dodirom na Windows 11 računaru, izaberite stavku Start> Postavke > Bluetooth & uređajima>tabli osetljivoj>dodirom. Izaberite pokrete sa tri prsta ili Četiri prsta da biste promenili šta rade pokreti brzog prevlačenja.


Da biste promenili podrazumevane pokrete dodirom na Windows 10 računaru, izaberite stavku Pokreni > Postavke > Uređaji >tabli osetljivoj na dodir. Pomerite se do stavki Pokreti sa tri prsta ili Četiri prsta da biste promenili postavke pokreta dodirom.


Kada je napunio 18. godina, Reihardt je povrijeđen u požaru koji je zahvatio prikolicu u kojoj je živio sa svojom prvom ženom, tako da su dva prsta na njegovoj lijevoj ruci izgorjeli do te mjere da su se stopili u jedan. Hirurškom intervencijom, prsti su razdvojeni, ali ih više nije mogao koristiti za sviranje gitare. Odlučan da se nastavi baviti muzikom, Reinhardt je izumio novi način sviranja akorda za koji su mu bili dovoljna preostala tri prsta.


Pozdrav s tri prsta koji je čest u Srbiji je pozdrav s otvorenim kažiprstom, srednjim prstom i palcem. Postoji nekoliko teorija kako je došlo do korištenja baš tog simbola kao pozdrava. Broj tri u pravoslavlju, pa tako i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vrlo je važan; tri prsta se koriste kada osoba gestom čini znak križa, a broj 3 simbolizira i Sveto Trojstvo.


Pozdrav s dva prsta, koji koristi većina europskih naroda, tijekom Drugog svjetskog rata postao je simbol pobjede jer visoko uzdignuta dva prsta zapravo formiraju slovo V koje označava pobjedu (lat. victoria). Tijekom Domovinskog rata tako uzdignuta dva prsta koristila su se među hrvatskim vojnicima dok su srpski vojnici, očekivano, ustrajali na pozdravu s tri prsta.


Jedan od trikova koji mogu pomoći uključuje dva prsta ruke, točnije palac i kažiprst, uz pomoć kojih je vrlo jednostavno određuje gdje točno treba nanijeti rumenilo. Ostatak je jednostavan. Pogledajte.


Okosnica koja sve te priče povezuje je glavna junakinja Monika Mlinarić, koja odrasta u liberalnoj zagrebačkoj obitelji u kojoj su joj dopuštene mnoge stvari koje su u malograđanskom veltanšaungu nepojmljive, poput tetovaže kultnog indie rock benda The Velvet Underground. Od tog detalja dolazi i naziv knjige, jer se ista nalazi upravo dva prsta iznad gležnja. Sama simbolika tetoviranja kao nečega što nas, poput žigosanja, trajno obilježava prirodno se nudi kao karakterni reper kojem se autor u romanu uvijek iznova vraća. To je tek jedan od brojnih koji nam Škare prezentira, i koji se polako razvija u punokrvni bildungsroman. Sveznajući pripovjedač daje nam gotovo voajerski uvid u intimu likova, iako se time gubi aura misterioznog i nepredvidljivog.


Na kraju dolazi neočekivani zaključak da su predrasude karakteristika ne samo onih protiv kojih se punkeri bune, nego i njih samih. A Elena ostaje poput vrata koja će, za svaki slučaj, ostati otvorena. Kao što je rekao Ernest Hemingway, nijedan čovjek nije otok. Ako je to doista tako, onda su "Dva prsta iznad gležnja" impresivan prozni arhipelag, skupina likova čiji su životi niz uzročno-posljedičnih razočaranja i užitaka.


Andrija Škare ispričao je priču o jednom odrastanju, o mladosti koja je sazrijevala paralelno s mladom hrvatskom demokracijom boreći se sa svime što joj je stajalo na putu. U 'Dva prsta iznad gležnja' Škare ispisuje život kao melodiju koja, bez obzira na sve zajedničke refrene, uvijek ima neki ubojit stih u kojem se krije jedinstvena priča.


Tako da provincijskog Velikog inkvizitora Vukčevića košarkašice nisu poslušale: slavile su kao i do sada. A odgovor je dobio i od publike: čitava sala mu je u facu digla dva prsta.


Istraživanje zaslona: Prstom prelazite po zaslonu i slušajte kako se izgovara naziv svake stavke koju dodirnete. Možete i dodirnuti jednim prstom za odabir stavke ili jednim prstom povući ulijevo ili udesno za odabir susjedne stavke. Povucite ulijevo ili udesno, gore ili dolje s dva prsta za prikaz ostalih stranica.


Podešavanje glasnoće značajke VoiceOver: Dvaput dodirnite i zadržite s dva prsta, zatim povucite prema gore ili dolje. Ili otvorite aplikaciju Apple Watch na svojem iPhoneu, dodirnite Moj sat, zatim idite na Pristupačnost > VoiceOver i povucite kliznik.


Kad je VoiceOver uključen, zakrenite dva prsta na zaslonu kao da okrećete kazaljku. VoiceOver čita postavku rotora. Nastavite zakretati prstima za slušanje ostalih postavki. Prestanite zakretati prstima kad čujete željenu postavku.


Napisala je kako ju posebno iznenađuje to što svi tipkaju sa samo dva prsta, i to se odnosi na kažiprste. Tako je snimila nekoliko osoba tijekom predavanja i zaista, svi tipkaju sa samo dva prsta, nebitno radi li se o tipkovnici na laptopu ili pak na mobitelu.


Muškarci su posebna priča, grubi izgled i držanje, a onda ih vidimo kako se međusobno drže nježno samo s dva prsta dok hodaju jedan pored drugoga. Odmah poslije doručka odveli su nas na Sing Sing festival za koji su nam rekli da počinje u 8 sati. Tek u 10 sati su počele ulaziti grupe. Ovdje vrijeme ne znači ništa. Teško je opisati šarenilo i ljude u svemu tome. Jedino slike možda mogu reći nešto više. Na veliki travnati teren ulazi grupa po grupa, svaka različita od one prethodne. Bubnjevi, ples i pjevanje prava kakofonija zvuka, pokreta i boje. Šarenilo koje je potpuno zaokupilo sva naša osjetila. Neke grupe su premazane mješavinom ulja, jedne mirisne biljke, pa je ugođaj nevjerojatan. Što snimiti u ovom kaosu, teško je odlučiti. Puno lakše je bilo prije dva dana snimati malu grupu s kojom smo proveli neko vrijeme. 041b061a72


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Members

Group Page: Groups_SingleGroup
bottom of page